Galántai István

Hely:
Alsóvárosi temető
Felirat:

Vitéz Galántai (Gajárszky) István 1909-1978, nyelvésztanár, hadapródiskolai tanár, százados, hadifogsági iskolaalapító, a Türr István Gimnázium első igazgatója, neje Pollermann Ilona 1909-1988.

Megjegyzés:

Galántai István (Székesfehérvár, 1909. november 15.  - Pápa, 1978. augusztus 16.): igazgató tanító.

Elemi és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte el. Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetemen, Lenin Intézetben, Győrben, Debrecenben és a Marxista Egyetemen 5 diplomát szerzett. Egyetemista éveiben a Magyar Olimpiai Válogatott nyolcas evezős tagja, majd 1943-ban Hubertus Kupás lovagló lett. Anyanyelvi szinten beszélt francia, német, szlovák, orosz és olasz nyelven. Idegen nyelvű cikkeket, tanulmányokat fordított magyar nyelvre. 1936-ban készítette el a doktori disszertációját Reviczky Gyula (1855-1889) költőről melynek címe: A keresztény tanok és a Schopenhauer-i filozófia eszméinek tükröződése Reviczky műveiben. 1936-tól a debreceni Fazekas Gimnázium, majd a Marosvásárhelyen a Királyi Hadapródiskola tanára 1942-1944 között. Ezt követően miniszteri kormánybiztos, az akkori Magyarország összes katonai iskoláinak szakfelügyelője lett. 1944-ben bizalmi feladattal futárszolgálatot teljesített, melynek eredményeként kimaradt az általa megvetett Szálasi kormányra való felesketéséből. 1945. után hadifogoly lett Németországban. Az Árpád Ifjúsági Tábor tanulmány vezető tanára, iskolaalapítója Dániában. A hadifogságból való hazatérése után (1946) a Pápai Bencés Gimnázium nyelvszakos álláspályázata kapcsán Kelemen Krizosztom kormányzó főapátúr Pannonhalmán három napos elbeszélgetésre hívta, melyet az úgynevezett Perjeli Naplóban részletesen rögzített. 1947-ben világi tanárként alkalmazták a gimnáziumban. Majd a Szent Mór Bencés Gimnázium francia tanszék irányító tanára lett. Elismert munkássága eredményeként 1848-ban ő végezte el a Bencés Gimnázium államosítását, és mint megbízott igazgató, internátus-vezető tevékenykedett. Egy év múlva megkapta végleges igazgatói kinevezését az Állami Gimnázium, később a Türr István Gimnázium alapító igazgatójaként. A gimnázium Galántai István vezetése alatt az ország egyik legjobb hírű oktatási intézménnyé vált. 1968-ban rokkantnyugdíjaztatta magát. 

Fia, Galántai Csaba Zoltán hőerő-gépész mérnöki oklevelével többszörös kitüntetést is kapott és ő lett az Inotai Hőerőmű vállalat vezetője. Lánya, Márta Edit a Természettudományi Egyetemen végzett középiskolai tanár és 15 évig a Megyei Középiskolák Szakfelügyelője volt. Galántai Márta a Történelmi Vitézi Rend tagja. 2003-ban posthumus megkapta Galántai István Vince igazgató a Vitézi Rendbe való felvételét és a Nemzetes Vitéz Galántai (Gajárszky) István Vince Cirill nevet.

Forrás: OSZK Gyászjelentések.