Martonfalvay Elek Dr.

Hely:
Kálvária temető
Felirat:

Orbán Család Nyugodjanak békébenLehullott virágok, szétfoszlott remények. Veték meg alapját e temető helynek. A lehullott virág fel nem éled soha. A szétfoszlott remény meg nem újul soha! Akik ezt táplálták, már csak bánkódhatnak, Akik azt ültették, csak könnyet onthatnak, míg a földön élnek.

Megjegyzés:

Martonfalvay Elek: ügyvéd, újságíró, alpolgármester.

Pápán a bencés gimnáziumban, majd a református főgimnáziumban, ezt követően a jogakadémián tanult.   Közhivatalt vállalt: városi tanácsos, később alpolgármester. Korának jelentős társadalmi és közművelődési személyisége. Elindította azt a mozgalmat, amely a pápai bencés algimnáziumnak főgimnáziummá történő fejlesztését tűzte ki célul.

 

A Martonfalvay család kriptáját leszármazottak híján eladták az Orbán családnak temetkezési helynek. Így a sírkőről a feliratokat lecsiszoltatták, majd az Orbán család feliratot vésették a helyére. A kripta eredetileg a Martonfalvay család, az egyik legrégebbi Pápán élő család sírkertje volt. A Vas Vármegyei alispánt, Martonfalvay Imrét 1543-ban nevezték ki Pápa Várnagyának. Nevéhez fűződik a vár megerősítése és két ostrom visszaverése is. Emlékiratait 1585-ben Pápán fejezte be, melyet 1881-ben adtak ki. Feljegyzése nemcsak kortörténeti szempontból jelentős, hanem nyelvileg és művészileg is értékes, részletesen kidolgozott alkotás, mely egyike az első magyar önéletírásoknak. A család több fontos és Pápa város szempontjából kiemelkedő személyt adott a városnak. Köztük az egyik legkiemelkedőbb Martonfalvay Elek.

Forrás: Veszprém megyei életrajzi lexikon. Főszerkesztő: Varga Béla. Veszprém, 1998. - JMVK Helyismereti gyűjtemény Belső raktár C4778.