Steinberger Lipót

Hely:
Izraelita – Újtemető
Felirat:

Steinberger Lipót Veszprém Vármegye TB. Ügyésze 1854-1928. A jó ügynek igaz védője volt. A jog nem mestersége, hite volt. Egy patriarcha élet hű elveivel jutott az élet végcéljához el.

Steinberger Lipótné Brachfeld Hermin 1858-1911. Családjának áldozta életét. De nagy szívével és eszével túl is látott szerette kis körén, s mindennek áldozott, mi jó, mi szép.

Megjegyzés:

Steinberger Lipót: ügyvéd, Veszprém vármegye ügyésze.

Ennek a városnak volt szülötte, melyben aztán életét is leélte. 1854-ben született és miután középiskolai érettségit szerzett a kollégiumban, a pesti egyetem jogi fakultására iratkozott be. Jogi vizsgái letétele után Pápán, Tarczy Dezső irodájában patvaristáskodott és épen 50 esztendővel ezelőtt, 1878-ban nyitotta meg saját ügyvédi irodáját. Alapos jogi tudása s főképp a közgazdasági kérdések iránti erős gyakorlati érzéke gyorsan ismertté és becsülté tették nevét. A város képviselőtestületének is hamarosan tagja lett és úgy a bizottságokban, mint a képviselő testületben gyakran hallatta okos szavát. Legutóbb, már évek óta a jogügyi bizottság elnöki tisztét töltötte be. Mint a régi szabadelvű párt lelkes tagjának, jelentékeny része volt Láng Lajos államtitkár és miniszter megválasztatásában, ki tudvalevőleg a dohánygyárat hozta városunknak. Bizalmasa volt Hegedűs Lórántnak is. Ennek apja volt kereskedelmi miniszter akkor, mikor a Perutz Testvérek szövőgyára létesült Pápán, melynek érdekében ő sokat munkálkodott s melynek jogi képviseletét aztán reá bízták. Hasonlóképp fáradozott a Hungária műtrágya-gyár ügyében is, mely a háború előtt megépült ugyan, de működését máig sem kezdte meg. Jelentős szerepe volt a közgazdasági életben is, előbb mint a Pápa városi és vidéki Takarékpénztár, utóbb mint a Pápai Takarékpénztár igazgatósági tagja. Sokat tett a helybeli zsidó hitközség kulturális és humanitárius ügyei érdekében. Az áldásosán működő ápolda létesítése, fennállása elválaszthatatlan az Ő nevétől. Mint a társadalom köztisztelt tagja, évtizedeken át elnöke, utóbb tiszteletbeli elnöke volt a helybeli Lloydnak és választmányi tagja az Úri Kaszinónak. Disztingvált lénye, úri jelleme mindenhol és mindenkor biztosították számára a közbecsülést.

Forrás: Pápai Hírlap, XXV. évf., 1928. 20. sz. 1. p. - Pápa és Vidéke, 25. évf., 1928. 21. sz. 2. p. - OSZK Gyászjelentés.

 

Steinberger Lipótné: a pápai vöröskereszt-egylet pénztárnoka, a Jókai Kör színészeti szakosztályának elnöknője, a Leányegyesület alelnöke.

Forrás: Pápai Hírlap, VIII. évf., 1911. 50. sz. 4. p. - Pápa és Vidéke, 6. évf., 1911. 51. sz. 3. p.