Pelek János

Hely:
Alsóvárosi temető
Felirat:

Orovics és Pelek Család

Pelek János 1936-1999.

Megjegyzés:

Pelek János (1936 – 1999): tanár, iskolaigazgató.

Az ötvenes évek elején, Pápán az országos hírű tanítóképzőben jeles tanárok irányítása és útmutatása alapján készült a választott életpályára, itt sajátította el, a pedagógia tudományát, az ifjúság szeretetét, a kollégák és embertársak megbecsülését.

Pályakezdése után rövid kitérővel a pápai III. sz., illetve Zalka Máté Általános Iskola matematika-fizika szakos tanáraként oktatta nem mindennapi tantárgyát. Türelemmel, nagy hozzáértéssel. Bár vezetői ambíciói nem voltak – meglepetésként hatott – ám sikerrel járt a Jókai Mór testnevelés tagozatos általános iskolai igazgatói kinevezése. Ettől kezdve együtt tevékenykedtünk, mint „jókaisok” iskolánk tanulmányi, magatartási és sport eredményeinek jobbításáért. Felismerte és vallotta az aranymondást: „ép testben....” a szellemiek is eredményesebben és tartósabban fejleszthetők. Sokat fáradozott a speciális jellegű iskola felvételi rendszerének korszerűsítéséért, nevéhez fűződik (honvédségi segédlettel) a kondicionáló terem és a futófolyosó kiépítése, üzemek adományaival ezek korszerű felszerelése.

Több mint egy évtizedig irányította és vezette intézményünket, nyugodtsága, emberközelsége példamutató volt. Pihenésre alig egy-két év jutott részére, váratlanul hirtelen jött távozása.

Régi diákjai valamint jelenlegi tanítványai siratják szeretett tanárukat, kollégái valamennyien gyászolják, örökké szeretettel gondolnak rá, nem felejtik az életvidám barátot!

Valamennyi a ma már nem létező Jókai iskola dolgozói és tanulói nevében: Szabó Sándor ny. igazgató testnevelő tanár.

Forrás: Pápai Hírlap, XII. évf., 1999. 45. sz. 4. p.