Sántha László

Hely:
Alsóvárosi temető
Felirat:

Sántha László ref. lelkipásztor 1917-1960, neje Silingi Ibolya 1919-1999. Elég néked az én kegyelmem. II. kor. 12:9.

Sántha László tanár 1944-1988.

Megjegyzés:

Sántha László (Alag /Pest vármegye/ 1917. május 21. – 1960. augusztus 3.): református lelkipásztor.

Édesapja asztalosmester volt. Születése idején a fronton teljesített katonai szolgálatot. 1922. évben édesapja eladta Alag községben levő házát és egyéb ingóságát, és Kisbér községbe költöztek. Több társával együtt famegmunkáló telepet létesített. Három év múlva tönk szélére jutottak, és minden vagyonát elveszítette. Itt, Kisbéren végezte el az elemi iskola első osztályát. A második osztályt már Császár községben végezte, mert szülei oda mentek lakni. Ott végezte az elemi iskola V. osztályát. Ekkor Tóth Sándor, Császár község lelkipásztorának és Tóth Béla kántortanítónak a biztatására édesapja beíratta a Pápai Református Kollégium első osztályába. A tanulást Tóth Sándor lelkipásztor vezetésével magánúton végezte.

A következő évben a Pápai Református Kollégium Köztartásán terítő lett, így ellátása és tandíja nem került a szüleinek pénzébe. Hét testvére közül három öccse is annyira felnövekedett már, hogy középiskolába járhattak volna. Ezért szülei Székesfehérvárra költöztek. Itt asztalos műhelye volt édesapjának, de nagyon silány eredménnyel működött. Két év múlva legidősebb bátyjának átadta a műhelyét, ő pedig elment a református egyházhoz harangozónak. A gimnázium IV. osztályának elvégzése után Székesfehérváron maradt és a V. gimnáziumi osztályt a cisztercita rend Szent István Reálgimnáziumában végezte. A gimnázium VI. osztályát Pápán végezte a Református Kollégiumban, mert a következő évre visszament. Ott érettségizett.

A teológia I. évfolyamát a debreceni gróf Tisza István Tudományegyetem Hit- tudományi Karán végezte. A II. évfolyamot már a pápai Református Teológiai Akadémián végezte. 1942. évi február 18-án tett első lelkészképesítő vizsgát. 1941. évi november 7. óta a kálozi református egyházban, mint segédlelkész teljesített szolgálatot. 1942. évi július és augusztus hónapokban Polgárdi (Fejér vármegye) községben a fronton levő lelkipásztor helyett teljesített szolgálatot. 1942. évi szeptember 6. óta ismét Kálozon teljesített szolgálatot.

1943. évi október hó 19-én Silingi Ibolya úrlánnyal, Silingi Lajos Pápa- báróczhegyi pusztai földbérlő leányával házasságot kötött.

Forrás: A Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi önéletrajzai, 1943. 399. p. - OSZK Gyászjelentések.